## 1<sup>st</sup> Week, Online Lectures

MONDAY, 31	L <sup>st</sup> March (Welcome, Overview, Light, Interaction of X-rays with Matter, Special Invited Lecture)
09.00-09.30	WELCOME AND OVERVIEW
	Marcus Bär / Catalina E. Jiménez
09.30-10.00	Overview presentation on BESSY II
	Antje Vollmer
10.00-10.15	15 min BREAK
10.15-11.15	Storage ring-based light sources: Current status and future trends Andreas Jankowiak
11.15-11.30	15 min BREAK
11.30-12.30	Insertion devices – Undulators for photon production Edward Rial
12.30-13.30	1h BREAK
13.30-14.15	X-ray optics and beamlines for synchrotron radiation experiments Frank Siewert
14.15-14.30	15 min BREAK
14.30-16.00	Interaction of X-rays with matter – Part I Alexander Föhlisch
16.00-16.15	15 min BREAK
16.15-17.15	Unlocking Industrial Catalysts: The Power of Synchrotron-Based Techniques Online Special Invited Lecture: Denzil J. Moodley
17.15-17.45	<b>Participant Presentations and Informal Discussion I</b> (max. 5 min/participant, share about yourself, your research, and why you are attending. Join us for a drink and talk about research opportunities at BESSY II)
TUESDAY, 1 <sup>st</sup>	<sup>4</sup> April (Interaction of X-rays with Matter, X-ray absorption / Emission)
09.00-10.30	Interaction of X-rays with matter – Part II
	Alexander Föhlisch
10.30-10.45	15 min BREAK
10.45-11.45	Introduction to XANES and EXAFS Ivo Zizak
11.45-12.30	PTB activities with synchrotron radiation including reflectometry and GIXRF
	Michael Krumrey
12.30-13.30	1h BREAK
13.30-14.00	Molecular Electronic Structure from RIXS: Experimental Perspectives Annette Pietzsch
14.00-14.30	Molecular Electronic Structure from RIXS: Theoretical Perspectives
14.00-14.00	Vinícius Vaz da Cruz
14.30-14.45	15 min BREAK
14.45-15.30	Theoretical Core-level Spectroscopy with Techniques from Artificial Intelligence
	Annika Bande
15.30-15.45	15 min BREAK
15.45-16:45	In-situ and operando X-ray Absorption Spectroscopy Janis Timoshenko
16.45-17.45	Participant Presentations and Informal Discussion II (max. 5 min/participant)

WEDNESDAY, 2 <sup>nd</sup> April (Photoemission & Magnetic Spectroscopy)	
09.00-10.30	Photoemission: Quantification, depth-"profiling", and energy level alignment Marcus Bär
10.30-10.45	15 min BREAK
10.45-11.30	Photoemission for studying inorganic and organic electronic materials Norbert Koch
11.30-11.45	15 min BREAK
11.45-12.30	<b>Operando soft X-ray spectroscopy experiments for heterogeneous catalytic reactions</b> Axel Knop-Gericke
12.30-13.30	1h BREAK
13.30-14.15	In-situ XPS studies of surface reactions Christian Papp
14.15-14.30	15 min BREAK
14.30-15.30	Angle-resolved photoemission for the investigation of topological matter Oliver Rader
15.30-15.45	15 min BREAK
15.45-16.30	RESPES Christoph Janowitz
16.30-16.45	15 min BREAK
16.45-17.30	Magnetic spectroscopy and scattering Christian Schüßler-Langeheine
17.30-18.15	Novel measurement opportunities at coherent x-ray sources Jan Lüning

THURSDAY, 3 <sup>rd</sup> April (Microscopy & Materials)	
09.00-09.45	<b>PEEM: Magnetic imaging and spectroscopy at the nanoscale</b> Florian Kronast
09.45-10.30	Scanning transmission X-ray microscopy Markus Weigand
10.30-10.45	15 min BREAK
10.45-11.30	Introduction, Advances and Applications of Infrared Synchrotron Radiation in Micro-spectroscopy Ljiljana Puskar
11.30-12.15	X-ray Microscopy Christoph Pratsch
12.15-13.15	1h BREAK
13.15-13.45	X-ray Tomography Alexander Rack
13.45-14.15	X-Ray Radioscopy and Tomoscopy Francisco García-Moreno / Paul-H. Kamm
14.15-14.30	15 min BREAK
14.30-15.15	<b>Operando X-ray tomography, multiscale approaches</b> Ralf Ziesche
15.15-15.30	15 min BREAK
15.30-16.30	Energy Materials Research with X-rays Marcus Bär
16.30-17.30	Participant Presentations and Informal Discussion III (max. 5 min /participant)
FRIDAY, 4 <sup>th</sup> April (Structure and Wrap-Up)	
09.00-10.30	Fundamentals of Diffraction and Crystallography Susan Schorr
10.30-10.45	15 min BREAK
10.45-11.30	Anomalous X-ray Diffraction and its Use in the Analysis of Atomic Structures Daniel Többens
11.30-12.30	Macromolecular structure determination by synchrotron X-ray crystallography Manfred Weiss
12.30-13.30	1h BREAK

12.30-13.30	
13.30-14.15	In-situ X-ray Diffraction Roland Mainz
14.15-15.00	Introduction to Small Angle X-ray Scattering (SAXS) and Anomalous SAXS Armin Hoell
	Annin noen
15.00-15.15	15 min BREAK
15.15-16.00	Workshop on how to prepare good beamtime proposals
	Astrid Brandt
16.00-16.15	15 min BREAK
16.15-17.30	Participant Presentations and Informal Discussion IV (max. 5 min/participant)
17.30-17.45	First Week Wrap-Up and Feedback

HZB Photon School 2025

## 2<sup>nd</sup> Week: On-Site Welcome (Limited Places)

FRIDAY, 11 <sup>th</sup> April (On-Site Special Lecture and Welcome)	
17.00-18.00	How to detect electrons from solutions - Liquid-jet photoelectron spectroscopy Robert Seidel
18.00-19.30	Buffet Reception and Get-Together

## 3<sup>rd</sup> Week: On-Site Practical Trainings (Limited Places)

MONDAY, 14 <sup>th</sup> April	
09.00-10.30	Goals of trainings- Workshop on how to prepare poster Catalina E. Jiménez
10.30-10.45	15 min BREAK
10.45-12.00	BESSY II Tours Catalina E. Jiménez, Alevtina Smekhova
12.00-13.00	1h LUNCH BREAK
13.00-18.00	<b>Training – Day 1</b> Meet your trainer in a small group of two or three people and begin the activity.
TUESDAY, 15 <sup>th</sup> April	
09.00-18.00	<b>Training – Day 2</b> Full dedication to your training.
12.00-13.00	1h LUNCH BREAK

WEDNESDAY, 16 <sup>th</sup> April	
09.00-18.00	Training – Day 3
	Complete the discussion of results and their interpretation. Prepare and submit your poster.
12.00-13.00	1h LUNCH BREAK

THURSDAY, 17 <sup>th</sup> April	
09.00-12.00	Rehearsal for Poster Competition All
12.00-13.00	1h LUNCH BREAK
13.00-15.00	Poster competition All
15.00-15.30	Closing Remarks, Certificate Distribution & Farewell Catalina E. Jiménez, Marcus Bär, Alejandra Ramirez Caro